В ПНУ було презентовано збірник «Творче життя – як крапля роси»

Вчора, 20 березня, у Проєктно-освітньому центрі «Агенти змін» Прикарпатського університету імені Василя Стефаника відбулася презентація збірника «Творче життя – як крапля роси» до 80-річчя від дня народження заслуженої діячки мистецтв України, професорки Христини Михайлюк та 55-річчя створення народного вокального ансамблю «Росинка». Збірник виконаний у рамках науково-дослідної роботи «Актуальні питання культурології: теорія та історія культури».

Науково-популярні нариси присвячені життю і діяльності відомої вокалістки-педагогині, громадсько-культурної діячки, заслуженої діячки мистецтв України, професорки Христини Михайлюк та 55-річчю створення нею народного вокального ансамблю «Росинка». Розкрито трудовий і творчий шлях непересічного педагога та керівника унікального жіночого вокального ансамблю.

На початку заходу з вітальним словом звернувся ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда: «Щиро вітаю із презентацією чудової та унікальної збірки. Історія будь якого творчого колективу завжди вимагає літопису. Певний підсумок творчості народного вокального ансамблю «Росинка» якраз і появився в цьому виданні, яке дало можливість багатьом їхнім сучасникам висловити свою думку про колектив, а з іншого боку побачити унікальні світлини, тому що колектив «Росинка» брали участь в багатьох мистецьких фестивалях, фільмах і відповідно, їхні спогади та їхня творчість збереглися. Видання надзвичайно цікаве, обкладинка є дуже оптимістичною та відтворює живий образ. Бажаю подальших творчих злетів та наснаги!».

У виданні представлені статті, документи та світлини. Створити творчий портрет мисткині допомагають спогади її колег та учнів. Загалом на прикладі життєтворчості Христини Михайлюк постає широка панорама вокального мистецтва і освітнього процесу в Україні другої половини ХХ – початку ХХІ століть.

«Ми співаємо українські народні пісні, пісні про кохання, романси, твори світових та сучасних класиків. За весь період існування колективу і по сьогоднішній день назбиралося дуже багато матеріалу і в один момент прийшла така ідея, щоб вмістити усі наші роздуми, спогади, цікаві статті, світлини у збірку книги. Це історія не тільки для нас, а й для теперішнього та майбутнього поколінь, які зможуть проаналізувати, взяти щось для себе важливе та створити ще кращу версію чогось. Ми щиро вдячні усім причетним до створення книги, зокрема, ректору Ігорю Євгеновичу за те, що ви написали свої статті до книжки та допомогли реалізувати наш творчий задум», – зазначила заслужена діячка мистецтв України, професорка Христина Михайлюк.

Видання розраховане на культурологів, мистецтвознавців, вокалістів, а також усіх, хто цікавиться історією української музичної культури. Підготовлено за редакцією докторки мистецтвознавства, професорки Ганни Карась. Автори-упорядники Ганна Карась, Марія Ортинська, Ольга Черсак, Ольга Молодій. Видано близько 120 примірників.